Hortensia snoeien

Hydrangea macrophylla -Bol of schermhortensia.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoeft Hydrangea macrophylla niet perse te worden gesnoeit. Als u na de winter de uitgebloeide bloemen vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen wegknipt,zal de struik weer uitbundig bloeien. Eens per twee of drie jaar kun je zo nodig enkele dikke takken helemaal weghalen. Dit gaat echter wel ten koste van de bloei.
Hydrangea arborescens ‘’Annabelle’’

‘’Annabelle’’ kan in maart – april flink worden terug geknipt,ongeveer 10 cm vanaf de grond. De plant vormt dan hele grote bloemen. Nadeel van zo’n jaarlijks terugknipbeurt is dat de jonge takken vaak niet stevig genoeg zijn om de zware bloemtrossen te kunnen dragen. Ze buigen eerder door,zeker na een regenbui,als de bloemen zwaar zijn van het water. je kunt de takken ook ieder jaar middendoor knippen. Eens in de twee of drie jaar snoeit u de plant dieper terug,ongeveer 20 cm vanaf de grond . De bloemen blijven dan iets kleiner, maar de hele plant word voller en steviger.

Hydrangea paniculata – pluimhortensia.

In tegenstelling tot veel andere hortensia,s bloeit de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) op het hout dat in het komende seizoen word gevormd.Dit betekent dat je hem ieder jaar diep kunt terugsnoeien,tot op 1 of 2 gezonde knoppen. Snoeien is echter geen noodzaak. Ongesnoeide planten krijgen meer bloemen,die wat kleiner zijn dan bij struiken die wel worden gesnoeid,Bij ons op de kwekerij worden ze de eerste jaren kort gesnoeit (10-15 cm vanaf de grond) om stevige volle planten te vormen,die later in de tuin veel grote en stevige pluimen geven.

Hydrangea quercifolia – eikenbladhortensia.

De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) hoeft in principe niet te worden gesnoeid. Bij jonge exemplaren kunnen in het voorjaar enkele takken worden getopt om de vertakking wat te stimuleren. Van grotere struiken hoeven alleen verkeerd gegroeide takken en ziek of dood hout te worden gesnoeid.

Hydrangea anomale – klimhortensia

De klimhortensia (Hydrangea anomale) hoeft in principe niet te worden gesnoeid. Om te voorkomen dat deze klimmer op den duur te breed wordt, kunt u wat zijscheuten terugknippen. Doe dit na de bloei. Voor een klein oppervlak kan dit met de snoeischaar,maar voor grotere wanden gaat dit ook prima met een heggeschaar.